Čas in zgodovina razvoja ur

Verjamete, da je že samo "pet minut" zelo relativen pojem?

Odvisno od tega, na kateri strani straniščnih vrat se nahajate.

Kljub hitremu življenjskemu tempu in našim dnevnim obvezam, je čas edino, kar smo v resnici vseskozi imeli, pa čeprav smo ves čas trdili, da ga nimamo.

Ravno iz tega razloga je ura eden najstarejših človeških izumov, saj si s pomočjo le te pomagamo pri organizaciji naših dnevnih rutin in dogodkov.

Zgodovina razvoja ur

Skoz zgodovino poznamo več vrst naprav, s katerimi si je človek meril čas.

Sončna - senčna ura

Sončna ura je bila ena izmed prvih ur. Na južni strani hiše so v zid vzidali poševno navzdol nagnjeno palico, pod njo pa so na steno narisali številčnico. Ker je palica metala senco na številčnico, so lahko tako brez težav odčitavali čas. Vendar pa te ure niso delovale, kadar na nebu ni sijalo sonce. Takrat so uporabljali druge metode za merjenje časa. Kot zanimivost lahko še danes na nekaterih hišah zasledimo sončno uro. Teh ur pa niso imeli zgolj na hišah, pač pa so jih zasnovali tudi kot palice ali pa so bile predelane na način, da so jih lahko nosili s sabo.

Peščena ura

Priprava za merjenje časa v obliki steklene, okrogle in v sredini zelo stisnjene posode, v kateri se droben pesek v določenem času pretoči iz zgornjega dela skozi ozko grlo v spodnji del. Peščene ure so uporabljali ponoči ali ob oblačnem vremenu. Seveda tudi ob sončnih dneh, vendar so takrat bolj uporabljali sončne ure. Te ure lahko danes zasledite v vsakdanjem gospodinjstvu ali gostinskih lokalih, za kuhanje jajc ali odštevanje, koliko časa se npr. zeleni čaj namaka v vreli vodi.

Vodna ura

Vodna ura za merjenje časa uporablja pretok vode. Obstajata dve vrsti vodnih ur: dotočna in iztočna. V iztočni vodni uri se posodo napolni z vodo, voda pa počasi in enakomerno odteka iz posode. Ta posoda ima oznake, ki se uporabljajo za prikaz poteka časa. Ko voda zapusti posodo, lahko opazovalec s črtami vidi, kje je voda in razbere, koliko časa je minilo. Dotočna ura deluje v bistvu na enak način, le da voda, namesto da bi stekla iz posode, polni označeno posodo. Ko se posoda napolni, lahko opazovalec vidi, kje se voda sreča s črtami in na ta način razbere, koliko časa je minilo. Tud nekateri sodobni merilniki časa se imenujejo 'vodne ure', vendar delujejo drugače kot stari. Njihovo merjenje časa ureja nihalo, vodo pa uporabljajo za druge namene, na primer za zagotavljanje moči, ki je potrebna za pogon ure, z uporabo vodnega kolesa ali česa podobnega.

Stolpna ura

V zvonikih nekaterih cerkva so nameščene t.i. stolpne ure, ki poleg prikaza časa ponekod upravljajo tudi zvonjenje.

Seveda danes prevladujejo mehanske in pa digitalne ure, ki pa ne služijo samo vsakdanji uporabi ampak jih uporabljamo kot modni dodatek ali rekreacijski pripomoček, merjenje počutja in ostalih "sodobnih aktivnosti". Kljub sodobni tehnologiji, konstantni uporabi mobilnih in ostalih naprav, ki nam prikazujejo tudi čas, se v pri hitenju po raznih opravkih ali obveznostih se še vedno oziramo po stenah in iščemo uro, saj nam ta podzavestna navada še vedno narekuje koko bomo prišli do željene informacije po času.

Preberite še zapis o